Leren of repeteren?
Moet je echt 10.000 uur in je werk steken om er goed in te worden? Malcolm Gladwell meent van wel. 10.000 uur oefenen om een echte uitblinker te worden.
Dat zijn veel werkuren.
Dit jaar heb je 261 werkbare dagen tot je beschikking, ofwel 2.088 werkuren. Na ongeveer 5 jaar noeste arbeid ben je dan een toppertje. Gladwell trekt er het dagelijkse lummelen en de vakantiedagen nog vanaf en komt uit op 10 jaar.
Volhouden is in. Tegenwoordig moet je namelijk ‘grit’ hebben. In de VS hoor je daar al veel over. Ook in Nederland krijgen goeroes als Angela Duckworth voet aan de grond. Voor succes heb je geen knap uiterlijk inclusief knappe kop nodig, zegt ze, maar vooral ‘true grit’: een combinatie van passie en doorzettingsvermogen.
That simple?
Ik snap dat je door oefening en repetitie een kunstje perfect onder de knie kunt krijgen. Penalty’s nemen is een goed voorbeeld. Hartoperaties uitvoeren ook. Wie doorzet en daar plezier aan beleeft, zal zich ongetwijfeld verbeteren.
Toch denk ik dat uitblinkers eerder degenen zijn die het niet ‘beter’, maar juist ‘anders’ doen. Niet repeteren, maar innoveren dus. En daar is een andere leerstrategie voor nodig. Niet single-loop leren (wat repeteren en verbeteren eigenlijk is), maar leren in een double- of triple-loop, waarbij je eerdere inzichten en zelfs principes ter discussie stelt.
10.000 manieren uitproberen om 1 werkbare gloeilamp te bedenken bijvoorbeeld. Dan ontwikkel je innovatiekracht.
Ook een kwestie van volhouden overigens …
Geniet van je dag.
Ruud
Elke week mijn blog ontvangen? Onze MailChimp bezorgt ze graag!