Ben jij een druktemaker?

Ik kom nogal wat mensen tegen die zich het schompes werken. Druk, druk, druk zijn ze.

‘Maar wie het zo druk heeft, doet iets fout’, zegt Tony Crabbe, auteur van ‘Nooit meer te druk’. Hij verdenkt velen ervan de drukte op te zoeken. Hij beschuldigt ze ervan ‘druktemakers’ te zijn, om daar waardering mee te oogsten. ‘Kijk eens hoe goed ik bezig ben’, hoor je ze zeggen. Waarop Tony reageert met: ‘Dat maakt je beslist geen betere werker …’

Ikzelf heb lang getwijfeld of ik het ervaren van werkdruk zou meenemen in mijn online-tool om werkgeluk te meten. Aan die tool werk ik momenteel (bijna public bèta!). Maar ik heb besloten het niet te doen. Werkdruk – of een te hoge werklast – is in mijn optiek een symptoom, de uiting van een ziekte die ergens een oorzaak vindt.

Werkdruk Werkgeluk

Het woord schompes schijnt zijn oorsprong te vinden in ‘scheurbuik’ (scorbutus in het Latijn). Dat krijg je van slecht eten. Als je je het schompes werkt, komt dat mijns inziens door slecht werken, of door het onvermogen goed te werken.
Vandaar dat ik in mijn Werkgeluk Monitor een andere insteek maak. Die tool meet o.a. ‘de groei van je competenties om gewenste en relevante opbrengsten te realiseren’. En dat betekent juist het ontwikkelen van vaardigheden om werkdruk te lijf te gaan, want werkdruk hindert het realiseren van opbrengsten.

Focus houden op de gewenste opbrengsten is mijn medicatie tegen werkdruk. Druktemakers missen die aandacht.

Geniet van je dag.

Ruud

Elke week mijn blog ontvangen? Onze MailChimp bezorgt ze graag!